Faţada vestică a bisericii fostei mănăstiri (Ansamblul fostei mănăstiri cisterciene)


Categorie: Altele
Perioada: înc. sec. XIV - a doua jum. a sec. XV
Importanta: A
Cod LMI: SB-II-m-A-12348.02
Adresa: 111
Localitate: sat CÂRŢA; comuna CÂRŢA
Judet: Sibiu
Regiune: Transilvania

Imagini

Faţada vestică a bisericii fostei mănăstiri

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 25-Jul-2009

La Carta, din ansamblul fostei manastiri cisterciene din secolul al XIII-lea, nu au mai ramas decat niste ruine marete, o mica parte utilizabile din vechea biserica, in care se continua sa se slujeasca.
Manastirea a fost invadata de tatari in 1241 si apoi de turci. In 1474, ca remediu la slabiciunea ce cuprinsese ordinul, biserica si averile acesteia sunt supuse bisericii din Sibiu, dar si aceasta masura se dovedeste ineficace. Biserica si manastirea cad in ruina, iar zidurile incintei de aparare sunt aproape distruse.
In biserica se intra printr-un portal vestic, cu ornamente gotice pe arcurile ce il compun. Capitelele impodobite ce decoreaza coloanele sunt lucrate toate din aceeasi piatra de mari dimensiuni, asezata orizontal.
Fatada vestica se inalta inca majestoasa, turnurile ce o insotesc fiind insa un adaos ulterior. Zidul de deasupra intrarii prezinta o mare fereastra rotunda, probabil o roza, astazi goala, apoi mai sus o mica tereastra tot rotunda, in mijloc cu un ornament ca o roza cu sase petale, cu extremitatile lobilor atingand rama ferestrei.
Coloanele din dreapta arcului triumfal, sunt resturi din vechea biserica romanica.
(dupa "Bisericile Cetati ale sasilor din Ardeal" de G. Oprescu - 1957)